Sarita Skagnes berättelse om att bara vara en dotter

Sarita SkagnesDirekt efter födseln bytte Sarita Skagnes föräldrar bort henne mot en pojke. Uppväxten tillbringade hon i en annan familj präglad av fysiska och psykiska övergrepp. Idag lever hon i Sverige och arbetar som författare, föredragshållare och aktivist med flickors och kvinnors rättigheter.

Sarita Skagnes lindades in en handduk och lämnades bort av sina föräldrar när hon föddes i Indien. Hennes pappa ville ha en son och bytte bort henne mot sin systerson. I den nya familjen fick Sarita slita med hushållsgöromål och utsattes för både fysiska och psykiska övergrepp.
– Jag var alltid trött och hungrig på både mat och kärlek. Och jag var väldigt arg för att jag var kvinna, berättar hon från Boyes scen under fredagen.

I boken ”Bara en dotter” beskriver Sarita sin resa från barndomen i Indien till den hon är idag. 2013 gjorde hon ett sommarpart i SR P1 som har blivit ett av de mest populära.

Saritas biologiska familj flyttade så småningom från Punjab till Oslo där Sarita återförenades med sin mamma, pappa, bror och syster när hon var 16 år. Men livet blev inte enklare för det. Familjevåldet fortsatte.
– Mamma och mina syskon misshandlades och våra föräldrar lärde oss att vi inte var skandinaver. Pappa kallade vita nordiska kvinnor för lösaktiga horor och vi betraktade oss själva som identitetslösa och några som stod utanför samhället, berättar hon.

Idag möter de som lyssnar på henne en kvinna som utstrålar frihet och självförtroende.
– Vändningen kom med vänner som jag fick i skolan i Norge och framförallt när det skedde som jag aldrig trodde skulle hända mig. Jag blev kär i en norsk “pöjk”. Det var för 25 år sedan.

Idag viger Sarita Skagnes sitt liv åt att hjälpa andra indiska flickor genom aktivism och ett stort engagemang i olika organisationer.
– Nordiska kvinnor har mycket och viktiga frågor att kämpa för, men det är ändå ganska OK här. Runtom i världen börjar kampen för att leva redan i fosterstadiet. Så var det när jag föddes och så är det fortfarande.

Boken Bara en dotter (Bokförlaget Norlén & Slottner AB) har översatts till flera språk. Intäkterna för den går till en fond för stöd till utsatta barn. Redan har 1000 flickor i Indien fått stipendier från fonden.

Kommentarer stängda.