Feminism + Konst = Malmö
Fotograf: Moira Ganley
Ta tillfället i akt att se ett brett urval av feministiskt orienterade verk under Nordiskt Forum. En händelse som ser ut som en tanke är att Moderna Museet Malmö och Malmö Konstmuseum samarbetar kring två stora utställningar under sommaren, som sammanfaller med Nordiskt Forum i datum och tema!
På Malmö Konstmuseum presenteras bland annat nyproducerade verk på temat kvinnlig rösträtt och rättigheter. Petra Bauer (Stockholm), som forskar på affischen och filmen som politiska instrument i relation till den sociala reformrörelsen under tidigt 1900-tal, och Carla Zaccagnini (Sao Paulo/Berlin) som arbetar med suffragetternas aktioner, finns representerade. Utställningen bjuder även på arkivmaterial så som fotografier, pamfletter, tidskrifter och flygblad från kampen som slutligen ledde fram till kvinnors rösträtt 1921.
På fredagen den 13 juni 2014 bjuder Moderna Museet Malmö och arrangörerna bakom Feministisk Fredag (#ffmm) in till en fantastisk konstupplevelse med genusperspektiv. För att få veta lite mer kontaktade vi koordinatorn och initiativtagaren Katarina Rosengren Falk.
Bahareh Razekh Ahmadi och Katarina Rosengren Falk. Fotograf: Moira Ganley
Vad är egentligen #ffmm?
En process. Försök till gränsöverskridanden. Ett möte mellan olika former av konst och former av feminism. En av utgångspunkterna är att konsten kan berätta saker som inte lika enkelt kan fångas med ord. En risk med att verbalisera och analysera #ffmm är därför reducering. Men, samtidigt är det inte så komplicerat som det kanske låter. Det handlar om att våga låta sig inspireras av konsten, feminismen och försöken till förändring. Att pröva sig fram i olika sorters ovisshet tror jag är viktigt för all form av intellektuell verksamhet. Konst kan ibland skapa sådana möjligheter – så länge den inte konstrueras som elitistiska projekt i exkluderande rum och processer.
Kan du berätta något om syftet och bakgrunden med #ffmm?
Bakgrunden var det medvetna arbetet med genusperspektiv på Moderna Museet i Stockholm under förra året. Som ett led i ansträngningarna att skifta standardberättelsen om konsten bjöd Daniel Birnbaum in mig till att göra specialvisningar av två utställningar utifrån en serie artiklar jag har skrivit i nättidningen Feministiskt Perspektiv. Det visade sig att många delar visionen om konsten som en möjlig plats för feminismen att transformeras och intersektionella feminister att inspireras. Många hundra anmälde intresse och programmet ändrades till så att många som möjligt skulle kunna vara med.
Är programmet i Malmö detsamma som i Stockholm?
Nej, Moderna Museet i Malmö visar andra utställningar än de som var en del av evenemanget i Stockholm. Men vi har fortsatt att arbeta utifrån idéer om inkludering och intersektionalitet och #ffmm har vuxit organiskt. Programmet har starka kopplingar till premiären men innehållet är helt nytt. Klart är ett exklusivt performance särskilt framtaget för #ffmm av Bahareh Razekh Ahmadi och mig. Den feministiska konstgruppen Middagsbjudningen invaderar/kurerar också ett rum enligt inkluderande praktiker och det kreativa kollektivet Mahoyo som har varit en del av #ffmm från början är med. Mahoyo, som precis har kommit hem från Sydafrika med sitt Breaking Stereotypes Documentary Project när #ffmm äger rum, berättar om var dokumentären befinner sig idag och spelar tung musik.
Vilken publik tänker ni er?
Så många som möjligt! Vi har skapat ett unikt program som vi längtar efter att få dela med andra intersektionella, konstintresserade feminister. Moderna Museet i Malmö har skapat fantastiska möjligheter för inkluderande praktiker. Det kommer att bli fantastiskt!