Hallå där med Charlotte Petri Gornitzka, Generaldirektör Sida
Varför anser du att det är viktigt att delta i Nordiskt Forum Malmö 2014 – New Action on Women’s Rights?
– Vi vet att vi gör skillnad för kvinnor i världen med svenskt bistånd. Nordiskt Forum är ett unikt tillfälle att berätta om det.
Vad betyder jämställdhet i utvecklingssammanhang?
– Det betyder tre saker: 1) att vi följer internationella överenskommelser om kvinnors och flickors lika rättigheter, 2) att biståndet når både män och kvinnor, flickor och pojkar 3) att fattigdomen minskar.
Du kommer att prata om hur modern teknik kan bidra till global utveckling och ökad jämställdhet. Kan du ge oss en tease?
– Modern teknik har enorma möjligheter att förbättra villkoren för fattiga kvinnor och män. Tyvärr är det som på många andra områden att kvinnor inte har samma tillgång till modern teknologi som män. Med biståndet kan vi göra skillnad så att kvinnors och flickors idéer kan tas tillvara och omsättas i verklighet. Till exempel har unga kvinnor i Rwanda tagit fram en app för att boka tid på sjukhus. Det innebär en enorm besparing i tid när man normal måste först ta sig långväga till sjukhuset för att boka tid, sen återvända hem, och sen tillbaka till det egentliga besöket. Appen används idag av flera sjukhus. Jordbrukande kvinnor har tack vare mobiltelefoner en helt annan tillgång till marknadsinformation vilket ökar deras produktivitet och inkomst. Den nya tekniken har inneburit enorma möjligheter för kvinnoorganisationer att kommunicera, organisera och påverka. Möjligheterna är stora och jag kommer att berätta mer om konkreta erfarenheter av detta i min presentation.
Kvinnor utgör enligt uppskattningar från UN Women cirka 70 procent av världens fattiga människor. Vilka är de största utmaningarna på området?
– Fattigdom ser olika ut för kvinnor och män. Eftersom kvinnor är diskriminerade i förhållande till män så är fattigdomen desto mer kännbar för kvinnor. Den stora utmaningen är att det handlar om makt – och brist på makt på livets alla områden. Det mest kontroversiella är kvinnors och flickors kontroll och makt över sin kropp – som handlartill exempel om tillgång till preventivmedel, tillgång till säker abort, tillgång till kunskap om hur kroppen fungerar och vilka rättigheter man har. Det är ju därför som vi inte kommer att uppnå millenniemålet om minskad mödradödlighet. Men kvinnors ekonomiska och politiska mak över resurser är globalt sett en lika stor utmaning där kvinnor äger en bråkdel av ekonomiska tillgångar, eller ens har ett bankkonto, eller är representerad i politiska sammanhang. Det omfattande våldet mot kvinnor och flickor är ett tecken på bristen på jämställdhet och makt. En av förutsättningarna för ökad makt i alla dessa områden är skolgång, framför allt att flickor fortsätter upp på gymnasienivå. Det krävs också ett aktivt engagemang och arbete med män och pojkar.
Ibland känns det som utvecklingen för kvinnors rättigheter går bakåt, men vilka ljuspunkter ser du?
– Det finns mängder av ljuspunkter. Vi nästan i hamn vad gäller att flickor påbörjar skolan i lika hög utsträckning som pojkar. Utmaningen vad gäller att flickor stannar kvar i skolan hela vägen upp är på den internationella agendan – och det i sig är en ljuspunkt. Vi ser ett ökande engagemang av män och pojkar i jämställdhetsarbetet. Antalet lagar som diskriminerar och begränsar kvinnors rättigheter inom ekonomi och medborgerliga rättigheter har halverats sedan 1960 enligt en studie av Världsbanken. Svåra frågor som för 10-20 år sedan inte kunde diskuteras är nu på agendan med internationella överenskommelser och rekommendationer, som tex frågan om våld mot kvinnor och flickor och kvinnors deltagande och påverkan i fredsprocesser. Viktiga organisationer som Världsbanken, FN organen och företag inom näringslivet tar upp jämställdhet som en förutsättning för utveckling. Det var otänkbart för några år sedan. Så vi ser mer ljus än mörker. Men jämställdhet är ett långsiktigt arbete som kurvar sig fram. Vi har siktet långt fram och ser möjligheterna.