Tufft för feministiska politiker i Norden

mariannebrrun

Det är tufft att vara feminist och aktiv i politiken. I Danmark menar 95 procent av de tillfrågade kvinnorna i olika politiska församlingar att de feministiska frågorna är viktiga. Lika många svarade på en enkät att de trots det inte jobbar med att ha ett kvinnligt perspektiv som politiker.

-Som anledning svarade de att det skulle skrämma bort väljare och att det är skadligt för den politiska karriären, säger Marianne Bruun representant för Danmarks motsvarighet till LO.

Efter en lång politisk karriär, bland annat som ordförande för de danska s-kvinnorna fick hon nog förra sommaren och slutade med aktiv politik.

-Nordisk Forum kan nog få mig på benen igen. Det är en stor utmaning att få upp kvinnofrågor och jämställdhet på agendan, säger hon.

Oförändrad representation

Med tanke på att inte mycket har hänt de senaste åren i de politiska församlingarna i Danmark kommer det säkert att krävas en del.

-Endast en tredjedel av de politiska representanterna är kvinnor. Och så har det varit de senaste 20 åren, säger Marianna Bruun.

I Norge avhåller sig många feminister från att delta i den politiska debatten och politiken på grund av utbredda sextrakasserier och hot.

-Det är svårt att vara feminist. Det är inte alla som orkar att i längden leva med nattliga telefonsamtal, påhopp och nättrakasserier, säger författaren och journalisten Martine Aurdal.

Hon framhåller vikten av att kvinnor trots det organiserar sig politiskt.

-Det har stor effekt på samhället. Exempelvis har Gro Harem Brundtlands intåg satt djupa spår, inte minst i familjepolitiken, säger hon.

Sameting utan makt

Josefina Skerk från Sverige efterlyser politisk förståelse för landets ursprungsbefolkningar. Hon är same och sitter i sametinget.

-Det har ingen politisk makt och i riksdag och regering finns det inga samer. Det är viktigt att vi får inflytande, säger Josefina Skerk.

Hon, Martina Aurdal och Marianne Bruun deltog alla i fredagens seminarium om politiskt deltagande och samhällsutveckling. De tror allihop på kvotering för att få till en förändring av den politiska representationen.

I slutdokumentet från Nordisk Forum till de nordiska regeringarna menar de att det är viktigt att betona detta som ett av målen som har ställts upp, liksom att en tidplan för när de ska vara uppfyllda preciseras. Moderatorn Maj-Britt Theorin, före detta svensk riksdagsledamot och europaparlamentariker, fick också förslag på att framföra ett tillägg om krav på att alla ministrar i de nordiska regeringarna måste ha en gendercertifiering för att få verka.

Kommentarer stängda.