“Det krävs en tydlig feministisk politik för förändring”

Det krävs en tydlig feministisk politik för förändring. På flera områden har utvecklingen de senaste åren gått åt fel håll. Det skriver tre företrädare för Malmös politiska majoritet, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Martina Skrak (V) och Karolina Skog (MP) den 23 februari 2014 på Sydsvenskan.

I mitten av juni tittar hela världen mot Malmö. Då välkomnar vi stolt tusen och åter tusen feminister och jämställdhetsivrare för att under några dagar dra upp linjerna för de steg som måste tas för att en jämställd värld ska bli verklighet.

Kvinnorörelsen har spelat en viktig roll för de jämställdhetsframgångar som vunnits i Sverige och har fortfarande en central roll för att ytterligare minska könsorättvisorna och öka jämställdheten.

Världens regeringschefer undertecknade 1995 Platform for action under FN:s kvinnokonferens i Peking. Nordiskt Forum tar vid där Platform for action slutade. Det är en stor, viktig och historisk händelse som kommer att utspela sig i Malmö.

Nordiskt Forum – New action on women’s rights – öppnar dörrarna på Malmö arena för att låta aktivister, ministrar, författare, organisationer, forskare och enskilda diskutera, nätverka, utbyta erfarenheter och peka ut framtidens stora jämställdhetspolitiska reformer. Arrangörerna planerar för 15 000 besökare från hela Norden.

För alla som arbetar för ökad jämställdhet finns det mycket att inspireras av under Nordiskt Forum. Malmö stad arrangerar seminarier och andra aktiviteter kring jämställdhet runt om i staden, bland annat i Folkets park.

Nordiskt Forum kommer till en stad i förändring, ett Malmö där jämställdhetsarbetet ligger i framkant och där stadens politiska majoritet går från ord till handling. Vi ser de problem som drabbar kvinnor när jämställdheten brister och vi arbetar för förändring.

Malmös alla kommunala verksamheter arbetar med jämställdhet. Det handlar både om hur kommunen är som arbetsgivare och om den service som kommunen ger till stadens invånare.

Jämställdhetsarbetet tar sig många uttryck. Det rör allt från att träningstider i kommunens lokaler ska fördelas rättvist mellan flickor och pojkar till satsningar på jämställda löner, planering av kollektivtrafik, bemötande inom äldreomsorgen och barns förutsättningar i förskolan. En jämställd service bemöter varje individ som den är.

I år är det val. Det är ett viktigt val där jämställdhetsfrågorna står på dagordningen och där vi ser att utvecklingen på flera områden de senaste åren gått åt fel håll. När välfärden brister ökar kvinnors arbetsbelastning, de utsätts för mer stress och måste vårda sina anhöriga mer. Löneskillnaderna ökar i spåren av skattesänkningarna. Det är inte rimligt att det skiljer 5 200 kronor i månaden i medelinkomst mellan kvinnor och män. Det sexuella våldet och hotet om detsamma beskär kvinnor och flickors möjlighet till jämställdhet och rätt till sin egen kropp.

Det är fortfarande mycket kvar att göra innan ett jämställt samhälle är uppnått. Det krävs en tydlig feministisk politik för förändring. Därför är Nordiskt Forum en angelägenhet för Malmö, Sverige och Norden.

Jämställdhetsperspektivet måste in i alla politiska frågor och på alla områden. Det är ett arbete som vi har påbörjat i Malmö.

Jämställdhet på många olika teman är också en av de stora styrkorna med Nordiskt Forum. Vi ser fram emot att få inspiration i vårt arbete med att göra Malmö till en ännu mer jämställd stad. Trots att Malmö är ett framgångsrikt exempel i arbetet för jämställdhet har vi jobb kvar att göra för att Malmö ska bli en så jämställd stad och arbetsgivare som vi vill att Malmö ska vara.

Vi vill att positionerna för jämställdhetsarbetet ska flyttas fram ytterligare i Sverige och i Norden, och välkomnar en stor kvinnorörelse till Malmö.

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö

Karolina Skog (MP), kommunalråd med framtidens trafik som verksamhetsområde.

Martina Skrak (V) jämställdhetskommunalråd i Malmö.

 

Kommentarer stängda.