5 frågor till Marie Trollvik, programchef, Program för hållbar jämställdhet

Sveriges Kommuner och Landstings Program för hållbar jämställdhet (HåJ) kommer att delta på Nordiskt Forum. Här svarar Marie Trollvik, programchef, på frågor om jämställdhetssatsningen och varför HåJ kommer till Nordiskt Forum i Malmö.

1. Kan du berätta lite om Program för hållbar jämställdhet. Vad är det?

– Det är faktiskt den största satsningen någonsin på jämställdhetsintegrering i Sverige. Sedan 2008 har SKL fördelat statliga medel till kommuner och landsting som vill ge medborgarna likvärdig service oavsett kön. Sammanlagt har SKL beviljats 240 miljoner kronor av regeringen till den här satsningen fram till utgången av 2013. Ett 70-tal av våra medlemmar har bedrivit utvecklingsarbeten för att få in jämställdhetsperspektivet i det ordinarie arbetet.

2. Vad är det som skiljer Program för hållbar jämställdhet från andra satsningar?

– Vi ser jämställdhet som en win-win: det är bra både för den enskilda medborgaren och för kommuner och landsting. Vi har haft stort fokus på konkreta effekter för medborgarna. Jämställdhetsarbetet ska leda till likvärdig service, fördelning av resurser och bemötande. Men vi trycker också hårt på sambandet mellan jämställdhet och kvalitet. Likvärdigheten är ett kvalitetsmått i sig, men det är också så att jämställdhetsintegrering medför en förbättring av uppföljning och kvalitetsarbete i kommuner och landsting. Mer och bättre verksamhet för pengarna, alltså.

Vi har också jobbat medvetet för att få in jämställdhetsperspektivet i deltagarnas styr- och ledningssystem. En förutsättning är att det finns könsuppdelad statistik, så man kan synliggöra kvinnor och män i planering, beslut, genomförande och uppföljning. Det är ju det som är jämställdhetsintegrering.

3. Hur har reaktionerna varit på ert arbete?

– Mestadels väldigt positiva, särskilt på alla konkreta exempel, vare sig det handlar om jämställd snöröjning, bättre betyg för pojkar i skolan eller bättre vård för kvinnliga höftledspatienter. Många vill jobba med jämställdhetsintegrering.

4. Kan ni se något konkret jämställdhetsresultat av HåJ?

– Vi ser en mängd konkreta resultat ute i de kommuner och landsting som deltagit i programmet, i skola, vård och omsorg, samhällsplanering, kultur och fritid. Men vi ser också att det tar lång tid att få in jämställdhetsperspektivet i alla delar av organisationen, på alla nivåer av beslutsfattande. Två av tre deltagare uppger att de redan nu kan se konkreta effekter för medborgarna och jag är övertygad om att vi kommer att se ännu fler effekter under de närmaste åren.

5. Varför deltar ni på Nordiskt Forum i Malmö?

– Tillsammans med deltagarna i programmet har vi utvecklat ett framgångsrikt sätt för att få in jämställdheten i det ordinarie arbetet, i den dagliga verksamheten i kommuner och landsting. Nu vill vi visa upp konkreta exempel för att inspirera andra aktörer, visa vad likvärdig service innebär i praktiken för elever, patienter, brukare och medborgare. Nordiskt Forum kommer att bli en fantastisk mötesplats.

Kommentarer stängda.