Dra på dig en digital burka, digital-bilda dig och aktivera mera!

I Qvam så hölls en intensiv och givande timme i frågan Teknologi, media och feminism. Den statistik som presenterades visade tydligt hur ojämnt fördelad makten är inom medievärlden i hela Norden.
bild 1

Marie Edström tryckte på tre strategiskt viktiga frågor som vi behöver arbeta med för att öka jämställdheten i medievärlden:

• Säkerställ jämförbara könsuppdelad nationell statistik på medieområdet – både när det gäller organisation och innehåll.
• Ställ krav på stat, mediebransch och utbildningsväsende.
• Koppla ihop jämställdhet i medierna med medie- och kommunikationskunnighet.

I Danmark visar undersökningar att den kvinnliga representationen i medierna ser likadan ut som för 38 år sådan, vilket Irene tycker är sorgligt. En nyligen gjord undersökning visar att en tredjedel av alla unga tjejer har upplevt något slags nätbaserat hot. På kvinnodagen 8 mars var huvudnyheten i en av Danmarks nationell tidningar att det är män som är ojämnställda… Danmark har många utmaningar framför sig.

Isländska Thorlaug tryckte på att vi måste skaffa oss tillgång till data, använda sociala medier mycket mer och bruka vår yttrandefrihet! Vi kvinnor måste gå in och aktivt använda sociala media för att kunna skydda oss när vi är online. – Skaffa dig kunskap! RTFM (read the fucking manual), agera! Vi måste stärka kvinnors makt i sociala media – vi är en majoritet av brukarna. Men, se till att bära en ”digital burka” – skaffa dig kunskap så att du kan agera tryggt på nätet. Och – lämna inte din son ensam vid datorn redan vid 11-12 år… Sitt med, surfa runt, diskutera etiska frågor och jämlikhet.

Norska Madelene ifrågasatte hur man använder yttrandefriheten. Mycket av näthatet mot kvinnor försvaras genom det uttrycket – ”vi har yttrandefrihet!” – ja, men för vem och vilka, frågar Madelene. Något som handlar om hot ska inte finnas i en demokrati och näthatet begränsar flickors värld – är det demokratiskt? Madelene tryckte på behovet av att byta fokus från symptomen till orsakerna. Ojämlikheten startar i tidig ålder och måste motverkas genom ökade kunskaper. Unga flickor måste få verktyg och mod att försvara sig. På Island har man tagit detta på allvar – 17 av 30 gymnasier har en feministisk diskurs som en del av kursplanen.

Den ökade sociala ansvarsmedvetandet och dess påverkan på företags varumärken, bör användas i mesta möjliga mån. Det är kundmakt, och den är viktig. Det finns många exempel på missnöjda kunder som gått in på företags facebooksidor – deras klagomål har delats av tusentals och skapat en förändring. Använd den! Gå på penningpungen – det märks först.

Aktivism är väldigt viktig för att ändra normer och regler, aktivera mera!

Kommentarer stängda.