Dags för en kvinnlig kulturrevolution!
Fram till relativt nyligen, så fanns inte kvinnan i konsten som mer än objekt. Enligt vissa professorer på konstskolan…, inleder Tiina Rosenberg förmiddagens tema om kvinnor i kulturen. Redan de gamla grekerna…. Ja, globalt så har män spelat kvinnoroller i olika slags teaterformer, i olika delar av världen. Männen har berättat kvinnornas historia, ur sitt perspektiv. – Känns det igen?
Tiina gav oss en intressant resa genom kulturhistorien, och fortsatte med att tacka alla som står upp för den kulturella konstformen, för det finns inget lika starkt som människor som uppträder för andra människor. Tiina avslutade med att uppmana alla att sjunga och protestera som en del av kampen mot den europeiska fascismen.
Anna Serner berättade sedan hur de på Filminstitutet arbetat aktivt med att samla statistik för att ha jämförelsematerial. Man har först statistik på hur många kvinnliga producenter, regissörer och annan kring crew som filmer har – och har fått mycket bättre styrverktyg för att arbeta mer jämställt med film. Och det i sin tur visar sig i allt mer jämställd statistik. Samt i priser – på senaste Guldbaggegalan så var 3 av 4 mottagare av de bästa priserna kvinnor. Publiken jublar!
Jag tror jag talar för de flesta som var där, att dagens mest ”utvecklande” och uttrycksfulla tal hölls av den finska textilkonstnären Jenni-Julia. Samtidigt som hon uttrycksfullt beskrev sin dröm och önskan om mer konstfulla, miljöriktiga och vackrare stödverktyg till personer med funktionsnedsättningar, vecklade hon ut sin vackert målade klänning som innehöll bland annat rullatorer. Magiskt och medryckande!
I Malmö startade Tereza Franzen upp Ladyfest 2010 tillsammans med några vänner. De var tokless på den mansdominerade och könsomedvetna scenen i Malmö och ville förändra – och de har de gjort med besked. Ett av verktygen har varit ”att räkna” – under ett halvår gick de ut och antecknade hur fördelningen av scentid såg ut mellan könen på Malmös sex största scener. Resultatet var nedslående men inte oväntat – 80,6% av scenstiden upptogs av män, 13% var kvinnlig och 6,4% var mixed. Att sätta strålkastaren på en sådan uppenbar snedfördelning, har gett resultat. Både Sommarscen Malmö och Debaser har jobbat aktivt för att ha en jämn könsfördelning på sina scener.
Artisten och aktivisten Rudo Chigudo avslutade dagens kulturella pass med att efterlysa fler kulturella uttryck för jämlikhet. Hon arbetar mycket med kroppen som uttrycksmedel, och ser den kvinnliga kroppen som en plats för kamp – både globalt och i det egna hemmet. Konsten är ett kraftfullt verktyg eftersom det handlar om självuttryck.
I den avslutande panelen, gav deltagarna följande svar på frågan om hur man kan använda kultur för att skapa jämlikhet:
– följ lagen – det är det många kulturinstitutioner som inte gör
– uttryck dig- på alla sätt du kan!
– ansök till filmskolan – vi behöver fler kvinnliga berättare
– skapa mer konkret bildkonst om jämlikhet
Och slutligen höll alla med om Arja Saimos inledande ord – det är dags för en kvinlig kulturrevolution!