Statens stängda ögon
Lägre löner och sämre arbetsvillkor har länge associerats med det som kallas ”kvinnojobb”. Patriarkatet håller hårt i välfärdssektorn, och staten fortsätter att blunda för problemen.
Dagisplatser, äldrevård och andra omsorgsmöjligheter har inneburit stora förbättringar för nordiska kvinnors livssituation. Ändå var paneldeltagarna i sessionen Omsorgsarbete & välfärdssamhälle A rungande överens; mycket arbete kvarstår för att de nordiska länderna ska leva upp till sitt rykte som jämställda välfärdsstater.
Diskussionen, som leds av Gunna Starck, kretsade kring utvecklingen av den nordiska välfärdsmodellen. Merparten av omsorgsarbetet av barn, gamla och sjuka utförs av kvinnor, varpå dessa yrken ofta beskrivs som ”kvinnojobb”. Det första som drabbades av nedskärningar när den ekonomiska krisen kom var välfärdssektorn, och därinom omsorgsarbetet.
”Omsorgsarbetet är det som inte riktigt räknas – det är ju inte ”riktigt” arbete, kvinnorna har ju gjort det gratis hemma i alla tider.” förklarar Hanne Marlene, Danmark.
Nästa talare är Gudrun Schyman, Sverige, som tar vid på samma spår: ”Det finns en bild av att när kvinnor gör arbete är det inte lika mycket värt som när män gör det. Därför accepteras det fortfarande att det är lägre löner och sämre villkor i omsorgsarbete.”
”Argument tidigare var att kvinnor måste utbilda sig, men det saknas verkligen inte utbildning. Vi ser idag en kunskapsproffesionalisering med ökade utbildningskrav inom omsorgsarbetet, men ändå ser vi ingen utveckling då det gäller lönebildning, arbetstider och arbetsvillkor. Könet går bevisligen framför utbildning och professionalisering. Status är inte kopplat till det arbete som görs, utan till kön. Detta är en grundläggande konflikt i samhället, som vi måste utmana.” fortsätter Schyman.
Ett begrepp som diskuterades mycket var problemformuleringsinitiativet. För att kunna använda demokratins verktyg att hantera utmaningarna i välfärdssektorn, så måste bärarna av problemen in i de rum där problemen definieras. Formuleringen är grund till den framtida utvecklingen, och i denna måste kvinnorna spela en central roll.
Alla tre paneldeltagare såg patriarkala strukturer som en grundfaktor bakom de utmaningar som välfärdssektorn möter idag. De nordiska staterna måste öppna ögonen för de problem som detta innebär. Först då kan de gå mot att bli äkta välfärdsförebilder.
Kitty Ehn