Militarisering av samhället sker även i fredstid

Undet sessionen Peace and Security diskuterades kvinnors deltagande i fredsprocesser, ökningen av det sexuella våldet i konflikter och vikten av jämställdhet för att skapa varaktig fred.

Sessionen inleddes med en teaterakt skriven av Svetlana Aleksijevitj, Kriget har inget kvinnligt ansikte. Efter det talade Margot Wallström om sexuellt våld i krig och konflikt. Nyss hemkommen till Sverige efter The Global Summit to End Sexual Violence in Conflict, återberättade Wallström om den inhumana situation som kvinnor i krigszoner genomlider på grund av sexuellt våld och manade Nordiskt Forum att skicka ett meddelande till världens regeringar.

– Låt oss skicka ett starkt budskap från Nordiskt Forum om att vi inte längre tolererar sexuellt våld under krig och konflikt och att detta måste få ett slut genom att kvinnor blir delaktiga i krigsförhandlingar och i viktiga maktpositioner såsom ambassadörer, sade Wallström som menade att stödet till den civila sektorn i krigsdrabbade länder måste öka och att militär ledning i alla länder måste höja sina röster för kvinnors rättigheter och säga att de inte accepterar sexuellt våld mot kvinnor.

Efter Margot talade Josefine Carlsson, Generalsekretarare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, om fred och kvinnors säkerhet. Hon menade att militarisering av samhället sker även under fredstid. Som exempel gav hon att Sverige är en av världens största vapenexportörer och nu investerar i militär upprustning medan barnmorskor på svenska sjukhus varnar för kvinnors och barns hälsa pga. dåliga resurser. Förra året investerades 1750 miljarder dollar på militären globalt, det är likvärdigt med 800 år av Förenta Nationernas budget. Carlsson menade att vi kunde haft en helt annan värld om vi satsat dessa resurser på investeringar i kvinnor istället för vapen. Efter Carlsson talade Elisabeth Rehn, den första kvinnliga förvarsministern på Island om vikten av kvinnors deltagande i fredsprocesser. Rehn tryckte liksom Wallström på att kvinnor och inte krigsherrar borde sitta vid förhandlingsbordet i krigsdrabbade länder.

Den sista talaren var Lina Haboub Benin från Libanon. Haboub Benin lyfte att staten idag bara en polisiär roll i arabvärlden och att religösa institutioner växer sig allt starkare. Kvinnor i arabvärlden kämpar idag för rättigheter såsom att rösta och arbeta och religiös fundamentalism har blivit mainstream. Haboub Benin menar att man trots detta måste arbeta med radikal feminism i regionen, allt annat är distraktion. Fundamentalister har inga nationella gränser, de kommer influera kvinnors rättigheter på global nivå. Det är viktigt att återföra betydelsen av mänskliga rättigheter.

– När våra systrar i USA frågar vad de kan göra säger vi till dem att de bästa ni kan göra är att hålla er regering ansvarig för agerande som motverkar kvinnors rättigheter globalt och arbeta för kvinnors rättigheter i ert eget land, sade Haboub Benin.

 

Kommentarer stängda.