Gamla fällor och nya glastak – Kvinnors villkor på arbetsmarknaden
Ofrivillig deltid, lönegap och glastak. Än är vi långt från en situation där kvinnor har samma möjlighet som män på arbetet. Det slogs fast på lägesbeskrivningen om kvinnor på arbetsmarknaden i Norden. Men kanske har Island en del av svaret, där har facket och arbetsgivarna enats för att minska löneskillnaderna.
I Sverige är sju av tio cheferna män och i Norge jobbar 40 procent av alla kvinnor deltid. Trots att vi anser oss vara bra på jämställdhet så är vi långt från en situation där kvinnor har samma möjligheter som män i yrkeslivet. Och det går inte bara framåt.
– I Norge har vi fått en regering som på kort tid vridit klockan tillbaka, sa Peggy Hessen Følsvik från LO i Norge.
Vad som istället behövs är trygga anställningar och en aktiv familjepolitik som kan främja kvinnors arbetsliv.
– Ska vi uppnå jämlikhet behöver kvinnor delta i arbetslivet på samma villkor som män, fortsatte hon.
I Sverige är vi bra på att bygga växthus, med både glasväggar och glastak som kvinnor ständigt slår i. Men till skillnad från växthus frodas och växer inte kvinnorna på arbetsmarknaden. I styrelsegrupperna sitter fortfarande flest män och kvinnors löner står och stampar på en lägre nivå. Störst är skillnaden i akademikeryrken enligt Heike Eikers från Svenska Akademikerförbundet, SSR.
– Det handlar om makt. Om strukturer som inte ens lagen kommer åt, fortsatte hon och menade diskrimineringslagen i princip var verkningslös.
I och med nedskärningarna i välfärden i Sverige växer även den så kallade mammafattigdomen. Ensamstående som har ett jobb men ändå måste söka försörjningsstöd och lever under fattigdomsnivån.
– Det är en skam för Sverige, sa Heike Eikers.
Samtidigt på Island har arbetsgivarna, facket och staten under en lång process förhandlat fram en “equal pay standard” för arbetsgivare då kvinnor på Island fortfarande får mindre lön för samma jobb. Den är en så länge frivillig men ska leda fram till att företag kan få certifikat som visar att de ger lika lön till kvinnor som män.
Den började användas i slutet av 2012 och ska utvärderas till hösten. Maríanna Traustadóttir, från fackorganisationen Isländska arbetsförbundet (ASÍ), berättade om det och hur alla parter var nöjda med den. Hon var hoppfull inför framtiden.
– Vi är på rätt väg med den här standaren. Den ligger inte bara undanstoppad i en låda, utan vi använder den verkligen nu, sa hon.
Fortsättning följer på fredag klockan 16.00. Då äger den andra delen på temat rum, den ska fokusera på lösningar och strategier för framtiden.Text: Mette Carlbom