Feminism in Labour

Hur skapar vi ett samhälle där kvinnors arbete synliggörs och värdesätts? Det var temat på seminariet Feminism in Labour, där bland annat socialdemokraternas ledare Stefan Löfven talade.

Kvinnor tjänar mindre än män, jobbar deltid i större utsträckning, är oftare sjukskriva och har större ansvar för det obetalda hemarbetet. Men vi kan göra mycket åt det.

Soheyla Yazdanpanah, som forskar i statsvetenskap vid Stockholms universitet, förespråkade att vi istället för tillväxt borde ha omtanke som styrande princip.

– Det är en nödvändighet om vi vill behålla vår medmänsklighet, både som individer och kollektiv.

Hon tror att det kan leda till ett mer hållbart samhälle, där kvinnors arbete synliggörs och värdesätts.

Det är någonting riktigt galet med ett samhälle som inte ger alla samma rättigheter, sa partiledare Stefan Löfven (S).

– Jag är själv övertygad feminist och vill göra Sverige till feministisk förebild.

Han pratade bland annat om att Sverige måste komma till rätta med osäkra anställningar och att heltidstjänster måste bli norm i kvinnodominerade yrken. Dessutom är det viktigt med en stark välfärd – när den brister är det framför allt kvinnor som går ner i arbetstid för att ta hand om anhöriga.

Eva Biaudet, finsk ombudsman för minoriteter, pratade om hur romska kvinnor diskrimineras på den finska arbetsmarknaden och i resten av Europa.

– Vi, den nordiska feministrörelsen, kan stödja kvinnorna genom att stå vid deras sida och kämpa tillsammans.

Johanne Schmidt-Nielsen, från det danska partiet Enhedslisten, sa att hon saknar en diskussion om feminism och kvinnors arbetsvillkor i Danmark.

– Vissa säger att det är upp till företag och arbetsgivare att åtgärda löneskillnader mellan kvinnor och män, men det är klart att vi som politiker kan göra någonting åt det.

Många kvinnor jobbar inom den offentliga sektorn och där kan staten ta sitt ansvar och vara en förebild som arbetsgivare.

Maríanna Traustadóttir från ASÍ (Islands motsvarighet till LO) talade om hur Island arbetat med att åtgärda löneskillnader. Där har myndigheter, arbetare och arbetsgivare tillsammans tagit fram en lönestandard, ett paket med olika åtgärder, som både offentlig sektor och privata företag kan använda. När de har uppfyllt kraven i paketet får de ett ”jämställdhetscertifikat” som de kan använda till exempel i marknadsföring. Intresset har varit stort, och verktyget håller på att översättas till andra språk för att kunna spridas till fler länder.

Cynthia Enloe från USA berättade om sin forskning om kvinnor som arbetar med betalt hushållsarbete.

– Det är allt fler kvinnor, från olika länder, som försöker försörja sig genom att städa andras badkar.

Hon sa att Filippinernas ekonomi är beroende av de kvinnor som arbetar utomlands och skickar hem pengar till sina familjer. Arbetsvillkoren är ofta usla, men det pågår en internationell organisering för bättre villkor, och för två år sedan fick den ILO (Internationella arbetsorganisationen) att anta ”konvention 189” som säger att hushållsarbete är arbete. Det innebär att arbetarna med konventionen i ryggen kan ställa krav på rättigheter. Men för att få konventionen att bli ett effektivt verktyg krävs det att fler länder skriver under och ratificerar den, och Cynthia Enloe uppmanade alla deltagare att påverka sina regeringar att göra det.

Kommentarer stängda.