Den nya nätfeminismen utmanar hat och hot mot kvinnor

Många kvinnor, såväl feministiska debattörer som privatpersoner, blir dagligen utsatta för allvarliga hot i sociala medier. Men det finns också starka motkrafter.

Danska författaren Jette Hansen och svenska Jenny Rönngren som arbetar med webbaserade nyhetstidningen Feministiskt Perspektiv diskuterar nätkulturen och berättar om sina erfarenheter på Nordiskt Forum.

Hon fick ta emot kommentarer om att hon skulle våldtas och hur det skulle gå till, och läste otaliga nedsättande inlägg om hennes pagefrisyr på Facebook. Anledningen? Jette Hansen hade skrivit en bok om feminism och kvinnors rättigheter.

– Responsen på min bok säger något om kulturen på sociala medier, menar den danska författaren och aktivisten.

Mord- och våldtäktshot, misogyna kommentarer och ett ständigt sexistiskt fokus på utseende istället för sakfrågor. Kvinnohatet på nätet är ofta anonymt och får sällan följder för de som hatar. Feministiskt Perspektivs redaktion har fått ta emot många hot sedan starten 2011 och Jenny Rönngren menar att det sexualiserade hotet och hatet mot kvinnor, speciellt unga tjejer, är allvarligt. För att skapa ett ”frirum” tillåter tidningen nu endast prenumeranter att kommentera.

Rönngren lyfter också problemet med att hot tillåts ligga kvar på nätet en längre tid. Efter en artikel om hoten som Feministiskt Perspektiv tagit emot skrev en överläkare en debattartikel där hen diagnostiserade chefredaktören med narcissistisk personlighetsstörning. Och när tidningens chefredaktör blev mordhotad i ett kommentarsfält dröjde det många dagar innan det togs bort.

Författaren Jette Hansen önskar att fokus ska flyttas från personliga och utseendefixerade recensioner till sakfrågorna, och poängterar att det finns feministiska motkrafter till sexismen trots de mörka bilder som talarna målar upp. Fyra månader efter att hennes bok kommit ut startade någon en sida på Facebook emot antifeministisk ideologi som snabbt fick stor spridning. Ett annat globalt initiativ mot hat och hot på nätet är projektet Everyday Sexism, som har fått en filial i Danmark.

Feministiskt Perspektiv har granskat drevet mot Turteaterns uppsättning av SCUM-manifestet. Två bloggare anklagade föreställningen för att vara manshatande, och fastän regissören var en man riktade sig hatet och hoten enbart till de kvinnliga medverkande. Tidningen kunde konstatera att en mycket liten grupp låg bakom drevet, vilket kan ha stärkt tron på feministiska motkrafter. Rönngren uppmanar alla att anmäla hatbrott till polisen, om inte annat för att det ska synas i statistiken.

Det finns fortfarande ubredda myter om feminism och feminister menar Charlotte Lund, dansk politiker och författare som också deltar i panelsamtalet.

– Det leder till att många, i alla fall i Danmark, inte kallar sig feminister, säger hon.

Men hon kan också se en stark opinion som tar plats på internet.

– Den nya nätfeminismen, i alla fall i Danmark, blir allt starkare och mer och mer organiserad, konstaterar hon.

Kommentarer stängda.