Bibeltexten – ett sätt att diskutera svåra frågor

Genom att använda bibeltexter som ett diskussionsunderlag kan man närma sig svåra frågor. Så jobbar svenska kyrkan med bland annat jämställdhetsfrågor.

bibel

Annika Lindé är handläggare för genus och teologi i Svenska kyrkans internationella arbete. Hon höll seminariet ”Med religionen som drivkraft för rätten till sin egen kropp” under Nordiskt Forums första dag.

Annika Lindé berättade att svenska kyrkan jobbar med så kallad kontextuell bibelläsning. Då läser man bibeltexter tillsammans och närmar sig dem i en trygg atmosfär, utifrån egna erfarenheter. Det kan till exempel vara en bibeltext om ett övergrepp som sker inom en familj, där kvinnan skuldbeläggs.

– I många länder vi arbetar är bibeltexterna del av en helt annan tradition än vad vi är vana vid i dagens Sverige. Kanske har inte prästerna ens reflekterat över vad det står, och när vi börjar tala om texterna bubblar frågor och tankar upp.

Annika Lindé påtalar också vikten av att svenska kyrkan lyfter dessa frågor internationellt.

– Kyrkan spelar en stor roll i många människors liv i andra delar av världen. Kyrkan driver skolor, förskolor, mödravård och så vidare. Vilka är det som går i kyrkan i störst utsträckning i dessa länder? Jo, det är kvinnor. Men vilka håller predikningarna? Männen. Det är alltså jätteviktigt att vi kristna diskuterar frågor som rör genusrättvisa.

Under seminariet fick deltagarna två olika bibeltexter att diskutera utifrån. En av texterna var Matteus 15:21-28 och berör ett möte mellan Jesus och en kananeisk kvinna. I texten framstår inte Jesus som god, utan han väljer först att inte bemöta kvinnans frågor och önskningar, med hänvisning till att hon tillhör fel folkslag.

– Detta är en text som förstås är väldigt utmanande för kristna. Texten är ett väldigt bra diskussionsunderlag och vid en session vi hade med präster i Liberia var det bland annat en präst som sa ”Jag har läst den här texten så många gånger, men inte sett mönstren förut!”. Och det är precis så det är: vi måste nagelfara texterna, diskutera vad som är fel och vad de säger oss för att kunna ändra våra beteenden.

Text och bild: Anna-Karin Jangmark

Kommentarer stängda.