Ulrika Dahl om den omstridda femininiteten

Ulrika-Dahl_sv©Sara-Appelgren-300x200Femininitet väcker en massa känslor. Inte enbart positiva. Och framförallt inte enkla och lättförklarliga. 

Ulrika Dahl har forskat kring detta på Södertörns högskola och nyligen kom hennes bok Skamgrepp, som i olika essäer tar upp frågan om femininet på olika nivåer. Den tog tio år att slutföra så när hennes förläggare Moa Elm Karlén ber henne förklara varför femininet är en så omstridd fråga på ett seminarium under lördagen ser Ulrika Dahl rätt hjälplös ut under en mikrosekund.

– Det är en fråga som kräver en termins studier och vi har trettio minuter på oss…

Hon gör ändå ett försök att sammanfatta sin bok för publiken som svämmar över de avsatta platserna vid Boyes litteraturscen.

Problemen oftast utgångspunkten

– Femininitet berör sexualisering, underordning, ytlighet, passivisering, omsorg, etik och ännu mer. Idag är utgångspunkten oftast att se problemen, men jag menar att att vi måste börja hitta andra sätt att förstå och politisera. Inte bara se till det som är negativt utan istället ta in och lyssna på kritik och därifrån gå vidare.

Hennes bok har fått mycket goda recensioner enligt Moa Elm Karlén som förutom innehållet,  även hyllar det stilistiska framförandet som hon menar är välkomnande och samtidigt djupt.

– Hur lyckas du med det?

– Ärligt talat har jag ingen aning, men genomgående har jag strävat åt att inte vara exkluderande mot någon. Feminitet för mig är inte att vita medelklasskvinnor ska bli jämställda med vita medelklass män. Vi måste jobba på många olika sätt och ha feminismen som utgångspunkt.

På söndag ges en ny chans att lyssna på Ulrika Dahl, Berit Ås och Kawa Zolfagary på Arenan klockan 11.30.

Kommentarer stängda.