Cynthia Enloe – Ett hållbart patriarkat

– Vi pratar om hållbar utveckling som något bra, men patriarkatet är hållbart, sa Cynthia Enloe, professor och feministisk skribent som menade att vi måste undergräva företagskulturen som göder det.Var alltså försiktig med begreppet hållbart, det är inte alltid något positivt. Varför har vi till exempel gjort sexuella trakasserier så hållbara? frågade Cynthia Enlo publiken.

Hennes tal på Arenan under “Extended Speeches” riktade in sig på kulturen inom institutioner, som vi alla mer eller mindre befinner oss i.Titta på kulturen inom ett företag, ändra inte bara regler och förordningar, menade hon. Se vad som händer inom organisationen som gör det patriarkatet så hållbart.

Även strävan av kvinnor för att bli tagen seriös kan bli kontraproduktiv. Men vem bestämmer att man är seriös?
– De kommer inte ta mig seriöst om jag nämner patriarkatet eller pratar i feministiska termer, sa Cynthia Enloe som medgav att hon själv hade tänkt så. Då pratar man inte heller om det och spelar med i den kulturen som redan är etablerad. Man gör den hållbar helt enkelt. Hon pratade även om den lilla politiska aktivismen som behöver ske varje dag.
– Som när en sexistisk kommentar fälls vid kaffemaskinen innan mötet, alla andra skrattar och du måste bestämma om du ska skratta eller inte.På arbetsplatsen kan ett feministiskt arbete ske varje dag. Men vi måste göra det högt, prata med varandra om det och inte låta den patriarkala kulturen gräva sig djupare inom företagen, avslutade Cynthia Enloe sitt tal med.

Kommentarer stängda.