Catherine Mackinnon: Prostitution är inte ett val

Prostitution är det äldsta formen av förtryck. Det säger vad någon är utifrån vad andra gör med dem, och det är inte ett fritt val.
Catherine Mackinnon, professor i juridik vid Harvard och Michigans universitet, pratade om prostitution och ojämlikhet och menar att prostituerade är de som får betala för det betalda sexet. Det finns olika syn på prostitution men en sak som ingen ifrågasätter är att överallt är prostituerade de fattigaste. De tar sig inte heller ur fattigdomen genom prostitution.
I Indien är det de lägsta kasten, i Kanada är ursprungsbefolkningen överrepresenterade. Ingen väljer fattigdom, den etniska grupp eller det kast de föds in i. De flesta hamnar i prostitutionen som unga. I Indien är åldern ofta tio år.
– Prostitution är inte ett fritt val. Det görs för att överleva, sa Catherine Mackinnon.Ofta förvärras prostitution av lagar på olika sätt. Överallt i världen fängslas kvinnor för att de är prostituerade, vilket gör det svårare att ta sig ur eftersom de också görs till kriminella.
– Sexojämlikhet gör att det är kvinnor som hamnar i prostitution. Om prostitution vore ett val skulle fler män praktisera det mer.

Inomhusprostitution ses oftast som något finare av de som försvarar prostitution, menar Catherine Mackinnon och gick genom argument som förs upp. Det är säkrare, de väljer det själva, kvinnorna njuter av det, de kan sluta när det vill. Men prostitutionen som sker inomhus betyder ofta bara mer kontroll av hallickar.
– De som försvarar det borde prova på det någon gång själva, uppmanar hon.

84 procent av de prostituerade i världen är kontrollerade av någon annan och 89 procent vill lämna det. Catherine Mackinnon förespråkar ett system som förbjuder men inte kriminaliserar de prostituerade.

– Sveriges modell höjer hennes status och kriminaliserar honom, den har gett en minskad prostitution och visat på den lägsta nivån av trafficking i Europa, berättar hon och förkastar samtidigt Tysklands legalisering av prostitution.

Kommentarer stängda.